Ekogotowanie

Ekogotowanie to nie tylko to, co jecie, ale też, jak to jecie, jak to przyrządzacie.
Dla mnie, oczywiście, bazą do ekogotowania, jest przede dieta bazująca na roślinach. Co poza nie jedzeniem mięsa (lub jego ograniczeniem, lub przejściem na weganizm) można zrobić, by byc bardziej eko w swojej kuchni? Oto kilka pomysłów...


  1. Gotuj na kuchni gazowej, nie elektrycznej. Jeśli to nie jest możliwe - zainwestuj w płytę indukcyjną.
  2. Jeśli jednak gotujesz na gazie : zmywaj czarny osad z "dupki" garnka - zwiększa on zużycie energii; średnica płomienia nie powinna być mniejsza od średnicy garnka czy patelni; zmniejszaj płomień po zagotowaniu potrawy.

  3. Wykorzystuj ciepło resztkowe. Jeśli gotujesz zupę, sos, makaron, warzywa, ryż czy dusisz mięso, staraj się wyłączać palnik 1-5 minuty wcześniej. Nie uchylaj przy tym pokrywek! W ten sposób do maksimum wykorzystasz ciepło rozgrzanego palnika. Potrawy dogotują się „gratis” – w skali roku to duże oszczędności.
  4. Przestań marnować jedzenie ! Kupuj tyle, ile potrzebujesz (unikaj okazji w stylu 3 paczki makaronu w cenie 2, na co Ci to?). Bądź kreatywna/y i wykorzytuj resztki posiłków do przygotowania innych. Dziel się jedzeniem.
  5. Używaj nie zbyt dużej ilości wody do gotowania warzyw - wystarczy, by było tyle, by sięgała do ich poziomu lub troszkę ponad.
  6. Wreszcie - używaj przykrywek. Szklane pokrywki i garnki, przez które widać gotujące się potrawy, skutecznie ograniczają zużycie energii (20 - 30 %), bo uchyla się je znacznie rzadziej. No i gotuje się szybciej.
  7. Wybieraj produkty sezonowe oraz lokalne. W ten sposób zmniejszasz swój ślad ekologiczny. Wspierajn regionalnych rolników, wkręć się w kooperatywy spożywcze. WWA http://kooperatywy.pl/index.php/o-nas/ ŚLĄSK https://www.facebook.com/koperakks KRAKÓW http://wawelskakooperatywa.wordpress.com/ 3MIASTO https://www.facebook.com/Gdanska.Kooperatywa.Spozywcza POZNAŃ https://www.facebook.com/PoznanskaKooperatywaSpozywcza
  8. Segreguj odpady.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz