08.06.2015

Buraczki z jabłkami


Oto przepis na jedną porcję buraczków na ciepło z jabłkiem i śmietaną. Super szybkie w przygotowaniu, ale moim zdaniem nie tak smaczne jak buraczki z papryką!!!

Składniki

1 małe jabłuszko
1 ugotowany burak
łyżeczka masła
łyżeczka śmietany
sól, cukier, sok z cytryny (ewen. ocet)

Wykonanie

Jabłko obieramy, wykrawamy gniazdo nasienne i drobno kroimy.
W rondelku roztapiamy masło i wrzucamy na nie posiekane jabłko. Dodajemy odrobinę wody, by nie przewarło i by lekko sie poddusiło przez jakieś 3 minuty.
Ugotowanego buraka trzemy na dużych oczkach i następnie dorzucamy do rondelka i mieszamy razem ze śmietaną. Zostawiamy na kilka minut na małym gazie oraz doprawiamy odrobiną soli, cukrem i odrobiną soku z cytryny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz