04.05.2015

Przepyszna kasza z sosem szpinakowo-grzybowym


To wegetariańskie danie podbiło moje serce w zeszłym tygodniu. Znalazałam w sklepie polskie pieczarki i wykombinowałam to połączenie z kaszą jęczmienną perłową i szpinakiem. Niebo w gębie!!!
Składniki

200g kaszy jęczmiennej perłowej
100g pieczarek
kilka kostek zamrożonego szpinaku
kilka łyżek śmietany (wegańskiej lub zwykłej)
kostka warzywna
pół łyżeczki granulowanego czosnku, sól, pieprz

Wykonanie

Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, mieszać od czasu do czasu, by nie przywarła.

Pieczarki umyć i prokroić w plasterki, podsmażyć na oleju. Kiedy zaczną zmieniac kolor, dodać szpinak i wymieszać. Do rondla dodać rozkurszoną kostkę, przyprawić solą i pieprzem, dodac czosnek i na koniec wymieszać ze śmietaną.

Kaszę można podawać polaną sosem szpinakowo-grzybowym lub przed podaniem wymieszać ją z nim w garnku.

PS poczytajcie jaka ta kasza zdrowa http://gazetapowiatowa.pl/poradniki/zdrowie/kasza-jeczmienna-syci-koi-i-leczy/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz