21.04.2015

Purée z grochu w stylu marokańskim


Dzis przepis na zupę-krem. którą robię, kiedy nie chce mi sie stać przy garach. Ona robi się sama.





Składniki

szklanka suchego grochu
2 ząbki czosnku
kilka łyżek oliwy z oliwek
sól. pieprz, kmin
opcjonalnie - harissa

Wykonanie

Groch zalać wodą rano i odstawić na kilka godzin.
Następnie wylać resztę wody, której groch nie wypił.
Do garnka z grochem  dodać obrany czosnek, 2-3 łyżki oliwy i zalać wrzątkiem (do wysokości troche ponad groch). Posolić i popieprzyć. Gotować do miękkości na wolnym ogniu. mieszać, dolać wody jeśli trzeba.
Gdy groch już jest miękki, za pomocą blendera zmiksować zupę na krem, doprawić oliwą oraz kminem.

Podawać z pieczywem i harissą.

1 komentarz: