22.03.2015

Cykoria oswojona


Dzis Wam proponuję typowo francuską sałatkę. Idealna teraz, kiedy jeszcze nie czas chrupiących nowalijek...
Szybka do wykonania i niecodzienna cykoria w najlepszym wydaniu. 
Przepis na dwie porcje.



Składniki

1 cykoria
1 małe jabłko
1/3 opakowania sera roquefort
1 łyżka śmietany
1 łyżka musztardy
opcjonalnie : garść orzechów włoskich

Wykonanie

Cykorię obrać z zewnętrznych liści, odkroić dupkę, przekroić wzdłuż i wyciąć kłąb. Posiekać w półkrążki.
Jabłko obrać i pokroić w kostkę.
Sera wyjąć z lodówki i pokroić w kostkę.
Orzechy posiekać.

Przygotować sos ze śmietany i musztardy.

Wszystkie składniki połączyć w misce, schłodzić i podawać na świeżo.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz