01.12.2014

Krem porowo-ziemniaczany


Zainspirowana przepisem z brytyjskiego LEONa, przygotowałam zupę porowo-ziemniaczaną, świetną na budowanie odporności i niskokaloryczną.
Przepis na jakieś 5 porcji.




Składniki

1 por
5 ziemniaków
3-4 gałązki natki pietruszki
1 litr bulionu
2-3 łyżki śmietanki
przyprawy ; pieprz, kurkuma, imbir, sól
1 łyżka tłuszczu roślinnego

Wykonanie

Pora i ziemniaki obrać i posiekać - pora w kawałki 2-3 centymetrowe (siekamy białą i zieloną część), ziemniaki w kostkę.

W garnku rozgrzać tłuszcz, wrzucić pora. kurkumę i imbir, wymieszać, zostawić na ok. minutę a następnie dodać ziemniaki i natkę pietruszki. Do garnka wlać bulion i gotować warzywa do miękkości - jakieś 25 minut.

Następnie należy je zblendować i doprawić solą i pieprzem oraz dolać śmietankę, która doda trochę łagodności i zrównoważy smak pora.

Podawać z grzankami na ciepło. We Francji serwuje się tę zupę też jako chłodnik -  soupe vichyssoise. co mnie jednak nie przekonuje...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz