05.11.2014

Zupa cebulowa Shreka


We Francji zaczyna się powoli sezon Marchés de Noël (jarmarki bożonarodzeniowe), a w domu - sezon na przeziębienia. Dziś podaję Wam przepis na gar zupy cebulowej. 
Po raz pierwszy miałam okazję jej skosztować właśnie na takim jarmarku. Podaje się ją najczęściej z grzankami zapiekanymi z serem - tradycyjnie jest to tarty ser comté. 
Także zapraszam do siekania cebuli, płakania i bakterii zabijania! 
Składniki

8 cebul
łyżka masła
łyżka oliwy
łyżka mąki
1 litr bulionu warzywnego
sól, pieprz

Wykonanie

Cebule obieramy, kroimy na połówki i następnie na półplastry (nie najcieńsze).

W garnku roztapiamy masło i dodajemy cebulę. Dobrze mieszamy.
Dolewamy oliwę. Dajemy cebuli jakiś kwadrans, mieszając, czekając aż zacznie delikatnie brązowieć.
Kiedy ma już zmieniony kolor, posypujemy cebulę mąką. mieszamy i wlewamy do garnka bulion.

Na średnim ogniu gotujemy zupę ok. 20 minut, by cebula zmiękła. Na koniec polecam ją zblendować na krem i doprawić solą oraz pieprzem.

Podajemy na ciepło, baaardzo cieplo!

1 komentarz:

  1. Dziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń