17.11.2014

Tortilla - hiszpańska patelnia


Świetny i prosty przepis na przepyszne hiszpańskie danie, typowy comfort food do przygotowania na patelni w wysokim rantem.
Spodoba się wegetarianom i miłośnikom ziemniaków.
2 - 3 porcje.




Składniki

5-6 dużych ziemniaków
1 cebula
1 ząbek czosnku
kilka kostek zamrożonego szpinaku
2 jajka
2 łyżki śmietany
olej do smażenia
sól. pieprz

Wykonanie

Ziemniaki obieramy, kroimy na plastry, zalewamy wodą i gotujemy (kilka minut od zawrzenia).

Cebulę obieramy, kroimy w półplastry. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę z czosnkiem.
Następnie dodajemy ziemniaki (lekko miękkie) i szpinak, mieszamy.

W misce roztrzepujemy jajka i wmieszamy w nie śmietanę.

Kiedy warzywa z patelni są lekko przysmażone i szpinak na dobre rozmrożony - wrzucamy je do miski i łączymy z masą jajeczną. Doprawiamy solą i pieprzem.

Na patelnię dodajemy oleju, gdy już się rozgrzeje - wylewamy na patelnię masę warzywno-jajeczną i smażymy ok. 10 minut.
 Gdy omlet się podsmaży i jeździ po patelni gdy nią ruszamy - zmieniamy stronę! Patelnię przykrywamy dużym talerzem, obracamy i zsuwamy omlet. by smażył się z drugiej strony (wcześniej dolewamy olej jeśli potrzeba). 

Po kilku minutach danie jest gotowe! Kroimy i podajemy na ciepło z ketchupem.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Mogłabym ją jeść bez przerwy, może z przerwą na nałożenie kolejnego kawałka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń