27.10.2014

WEGE-bigos


Mój Tata mówi co to za bigos, w którym nie ma ani kawałka mięsa. Ja uwielbiam tą jesienno-zimową potrawę tak charakterystyczną na polskiej kuchni, mimo że nie dodaję do niej ani kiełby, ani innych takich...



Składniki

400-500g kapusty kiszonej
mała cebulka
1 małe jabłko
5 łyżek ugotowanej soczewicy
pół małej puszki przecieru pomidorowego
pieprz

Wykonanie

Cebulkę posiekać w kostkę i zeszklić na margarynie lub oleju roślinnym.
Kapustę pokroić dosyć drobno i dodać do garnka z cebulą. Następnie podlać ją do 1/3 wysokości wodą i dusić ok. 30 minut.

Po tym czasie zetrzeć do kapusty obrane jabłko oraz dodać soczewicę i wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i dobrze wmieszać koncentrat pomidorowy.

Pogotawać trochę na małym gazie. Jeśli bigos jest suchy, dolać wody i/lub oleju.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz