15.10.2014

Kopytka ze szpinakiem


W końcu udało mi się dostać mąkę ziemniaczaną! Nie pozostało nic innego, jak kulać kluski.
Dziś przepis na 30-35 wegańskich kopytek ziemniaczanych ze szpinakiem.
Składniki

4 ziemniaki
4-6 kostek (bryłek) zamrożonego szpinaku
pół szklanki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól i pieprz

Wykonanie

Szpinak władamy do rondelka, by się zaczął rozmrażać.

Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Po ugotowaniu wodę odlewamy i dajemy ziemniakom się ostudzić.

W między czasie zajmujemy się szpinakiem - podgrzewamy go aż się rozmrozi, dodajemy trochę tłuszczu, soli i pieprzu, mieszamy i nie przykrywamy - ma dobrze odparować.

Następnie ziemniaki przeciskamy przez praskę i łączymy z mąkami. Ugniatamy na jednolitą masę i dodajemy gotowy (i ostudzony) szpinak, kontynuując wyrabianie jednolitej i elastycznej masy.

Stół/stolnicę wysypujemy maką. Bierzemy ćwierć masy i rolujemy ją. Czynność powtarzamy z resztą masy na kopytka, Następnie kroimy ukośnie nasze ziemniaczane węże i delikatnie rzucamy na osolony wrzątek, Gotujemy krótko (minuta - dwie) po wpłynięciu klusek, 

Uwaga na przylegające do dna kluski! Gotujmy je partiami a nie wszystkie na raz! Hej!

5 komentarzy:

  1. Idealny obiad dla mnie - gdyby tak jeszcze chciało mi się go zrobić;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie tez zwykle sie nie chce, ale dzis jakos mnie tak naszlo... ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. od razu nabrałam ochoty na taki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ha! Dawno już takich cudów nie robiłam, najwyższy czas nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczny przepis :) Moja wersja z sosem grzybowy, pycha! https://www.instagram.com/p/BACwKEtlIZ1/?taken-by=monkspopup

    OdpowiedzUsuń