06.10.2014

Kokosowe ciasto bez pieczenia


Zmuszona chwilowym brakiem pieca, zrobiłam pierwsze w życiu ciasto bez pieczenia. Robi się je w miarę szybko (45-50 minut). Ciasto jest nie tylko wegańskie, ale też bezglutenowe.


Składniki

1 szklanka kaszy jaglanej
1 kartonik śmietany kokosowej (90% kokosa)
3-4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
cukier puder
1 saszetka cukry waniliowego

Wykonanie

Kaszę ugotować do miękkości w 2 szklankach wody, mieszając. Po ugotowaniu dodać 4 łyżki cukru pudru, saszetkę cukru waniliowego, 1-2 łyżki śmietany kokosowej i wymieszać, odstawić do ostygnięcia.

Formę do tarty wysmarować tłuszczem (ja użyłam oleju arachidowego) i wysypać płatkami owsianymi. Następnie wyłożyć wystygniętą masę, wygładzić i rozsmarować po powierzchni dżem.

Do schlodzonej śmietany w miseczce wmieszać 3-4 łyżki cukru pudru i ubić (mi udało się to zrobić zwykłą trzepaczką). Następnie piankę rozsmarować po powierzchni ciasta. Można je przyozdobić owocami czy bakaliami, wedle uznania,

Ciasto chłodzimy całą noc w lodówce, rano jest gotowe!

4 komentarze:

  1. Potrzeba matką wynalazku ;) Wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobione, pyszne, zjedzone! Fajny przepis, pewnie jeszcze kiedyś przyrządzę :D Dzięki!

    OdpowiedzUsuń