26.09.2014

Wegańskie spaghetti bolognese


Uwielbiam czerwoną soczewicę. Gotuje się bardzo szybko (10-15 minut) bez uprzedniego namaczania, ma więcej białka niż cieciora i fasola, dużo błonnika, minerałów 5magnez, żelazo) i nadaje się świetnie do zup i sosów. Dziś właśnie w sosowej odmianie z pomidorami i spaghetti.

2 porcje

Składniki

250g purée pomidorowego
mała cebula
pół szklanki czerwonej (koralowej) soczewicy
200g makaronu spaghetti
oliwa z oliwek
papryka w proszku
oregano
sól

Wykonanie

Cebulę obieramy i siekamy. Do rondelka wlewamy oliwę (2-3 łyżki), kiedy się rozgrzeje, wrzucamy cebulę, potem przyprawy : oregano i ostra papryka.

Następnie, gdy cebula jest już zeszklona, wsypujemy soczewicę i zalewamy wodą (wody ma być na 1cm powyżej poziomu soczewicy). Gotujemy ok, 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy pomidory, mieszamy i gotujemy razem kilka minut, przyprawiając do smaku solą. Zależnie od konsystencji, możemy dodać więcej wody lub oliwy.

W między czasie przygotowujemy makaron.

Podajemy na ciepło, dekorujemy świeżą bazylią.


1 komentarz: