29.09.2014

modro kapusta


Przyszła jesień, więc we Francji czas na Foire aux Vins i Foire aux CHOUX! Wszyscy kupuja wino, by zrobić w sklepach miejsce na beaujolais nouveau. Wszyscy kupują kapusty, bo to sezon...
Dziś przepis na wege wersję modrej kapusty na ciepło. Super źródło przeciwutleniaczy, potasu. siarki i witaminy C!!!




Składniki

pół czerwonej kapusty
1 średnie jabłko
pół cebuli
2 łyżki octu
margaryna
sól, pieprz

Wykonanie

Cebulę obieramy i drobno siekamy, a następnie szklimy na roztopionej margarynie.
Kapustę szatkujemy po zdjęciu zewnętrznych brzydkich liści. i dodajemy do garnka z cebulą.
Zalewamy wrzątkiem mniej więcej do 1/3 - 1/2 wysokości kapusty. Dusimy, dusimy, aż zmięknie (ok. 15-20 minut).

Następnie dodajemy starte jabłko, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy 1-2 łyżki octu, do smaku. dobrze wszystko mieszamy i podajemy ciepłe.
Zaletą modrej kapusty jest fakt, że smakuje równie wyśmienicie na 2. czy 3. dzień po przygotowaniu...

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz