19.02.2014

Łagodna zupa kalafiorowa


Przepis na zupę białą jak śnieg. Łagodna, lekka , delikatna dla żołądka.


Składniki
  • mała cebulka
  • 2 ziemniaki
  • pół kalafiora
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • pół szklanki kaszy manny
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
Można dodać też inne warzywa (marchew, pietruszka) i zieleninę (pietruszka!).

Wykonanie

Cebulę siekamy drobno i wrzucamy na rozgrzany olej. Pieprzymy delikatnie. Kiedy się zeszkli, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Mieszamy, by nie przywarły. 
Po 2 minutach wlewamy do garnka 0,75l bulionu, wkładamy kalafior podzielony na małe cząstki i gotujemy ok. 20 minut. Solimy.

Na koniec wsypujemy kaszę mieszając jednocześnie, by nie powstały grudki. Dolewamy resztę bulionu, by zupa nie była zbyt gęsta (jeśli potrzeba!). 
Wyłączamy gaz i dajemy zupie dojść, kaszy się dogotować jeszcze jakieś 3 minuty.


1 komentarz: