07.11.2013

witaminowy szok


Nadeszła pora na pora. Moi mili, coż za wspaniałe warzywo !

http://dietto.pl/porady-%C5%BCywieniowe/pora-na-pana-pora-dlaczego-warto-je%C5%9B%C4%87-pory/

Od wczoraj cały czas tylko siekam, mieszam i zajadam tę cudowną wegańską surówkę, próbując dogonić niedościgniony oryginał mojej Babci i mojej Mamy.




Składniki


  • 1 por
  • 1 jabłko (np. szara reneta)
  • pół czerwonej papryki
  • 1 łyżka wegańskiego majonezu (sojowego)
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • łyżeczka cukru
Wykonanie

Białą i jasnozieloną część pora siekamy w cienkie plastry, wrzucamy na sito i zalewamy wrzątkiem (por zmięknie i będzie mniej ostry).
Jabłko obieramy, trzemy na tarce do miski. Paprykę myjemy i siekamy w drobną kostkę.

Warzywa mieszamy ze sobą, delikatnie solimy i słodzimy. Dodajemy olej i majonez, by wszystko się ładnie połączyło.

Podajemy schłodzone.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz