11.10.2013

Ziemniaki po marokańsku


Kto lubi pyrki i orientalne smaki, ręka do góry!
Przepis na 2 porcje.





Składniki

  • 8 średnich ziemniaków
  • posiekana natka pietruszki - kilka gałązek
  • łyżeczka kuminu
  • mała cebula
  • oliwa z oliwek
  • sól
Wykonanie

Do przygotowania tej wegańskiej sałatki ziemniaki powinny być ugotowane w mundurkach.
UWAGA wody do ich gotowania NIE solimy.
Po ok. 25 minutach powinny być gotowe. Wtedy odlewamy wodę, przez moment dajemy im sie ostudzić i obieramy, uważając by nie poparzyć sobie palców.

Obrane ziemniaki kroimy w dużą kostkę.

Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki.

Natkę pietruszki siekamy.

Wszystkie składniki mieszamy razem w dużej misce. Przyprawiamy kuminem i solą, polewamy odpowiednią ilością oliwy, by wszystko ładnie połączyć. Podajemy od razu, na ciepło lub po schłodzeniu w lodówce. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz