23.09.2013

Kuskus warzywny


Sobotnie powolne gotowanie. Bo kuskus jest slow.
Przepis na dwie porcje.


Składniki

  • 200 - 300g kaszy kuskus
  • moc warzyw (mała puszka cieciorki, 2 marchewki, cukinia, rzepa, dwa pomidory, mała cebula)
  • harissa
  • olej
  • woda
Wykonanie

Kuskus można przygotować na dwa sposoby :

- zalać wrzątkiem, posolić, odstawić w ciepłe miejsce i czekać
- gotować na parze : wsypać kaszę do miski, podlać 2-3 łyżkami oleju oraz kapką wody, wymieszkać, by nie było grud; przełożyć kaszę do parownicy i po 15 minutach wsypać na nowo kaszę do miski, znów podlać wodą i wymieszać i jeszcze raz wyłożyć na parownicy. Jeśli po 15 minutach kasza nie jest miękka, jeszcze raz podlać ją wodą w misce, potem znów parować.

Warzywa umyć, obrać i udusić w garnku.
Zaczynać od posiekanej cebuli. Potem pomidor, marchew i rzepa, kolejno cukinia i na końcu cieciora.

Jeść na ciepło z dodatkiem harissy.

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię połączenie kuskusa z warzywami i do tego harissa - pyszności. Pozdrawiam i zapraszam do siebie.

    OdpowiedzUsuń