31.07.2013

Nuggetsy z pieczarek


Czasem każdego nachodzi chęć na coś smażonego!
Przedstawiam pieczary w cieście. Przepis na 2 porcje.



Składniki

  • ok. 20 średnich pieczarek
  • 1 jajo
  • 4-5 łyżek mąki (lub bułki tartej)
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
Wykonanie

Pieczarki dokładnie myjemy (i obieram, jeśli ktoś lubi... Specjalne pozdrowienia dla Mamy, hihihi). Dajemy im ocieknąć i rozdzielamy nóżki od kapeluszy.

Następnie w głębokim talerzu rozbełtamy widelcem jajko.
Do drugiego głębokiego talerza sypiemy mąkę (lepiej mniej, niż więcej, bo zawsze można dosypać).

Na patelni rozgrzewamy 6 łyżek oleju (albo i więcej, bo zaraz odbędzie się SMAŻENIE NA GŁĘBOKIM TŁUSZCZU).
Teraz kolejno, po kilka pieczarek - tąkamy je w jajku i obtaczamy w mące, po czym układamy na rozgrzanej patelni. Po pierwszej zmianie strony smażenia (z brzuszka na plecki;), delikatnie solimy i pieprzymy.
Pieczary zdejmujemy z patelni, gdy są rumiane.

1 komentarz:

  1. Genialny pomysł, uwielbiam panierowane pieczarki ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń