08.06.2013

wegańskie śniadanie - pasta słonecznikowa


Śniadanie to zdecydowanie mój ulubiony posiłek w ciągu dnia.
Dziś dzielę się moim najnowszym przepisem - pastą z ziaren słonecznika.
Wygląda bardzo niepozornie, ale daje radę, i to jak !


Składniki 
  • szklanka ziaren słonecznika
  • 2 łyżki oleju
  • kilkanaście listków bazylii
  • sól, pieprz
Wykonanie

Ziarna słonecznika zalewamy 2 szklankami wrzątku i odstawiamy na ok. godzinę.

Po tym czasie bardzo łatwo dają się zblendować. Zatem - odlewamy z nich większość wody.
Dodajemy do naczynia olej i bazylię i blendujemy ze słonecznkiem.

Na koniec tę masę à la twarożek przyprawiamy solą i pieprzem. 
Ja, niestety, przesoliłam i musiałam ratować sytuację - dosypałam łyżkę otrębów owsianych i dodałam kapkę wody, po czym ponowanie chwilę to blendowałam. Teraz jest juz OK.


Przepis jest mega prosty, hm?


2 komentarze:

  1. Nie jadłam nigdy takiej pasty, ale chyba kiedyś ją zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ekstra!:) spróbuję na sto procent:)

    OdpowiedzUsuń