28.06.2013

Ryż na ostro

 

W domu zastała niemało ryżu i nadchodzi czas, by go spożytkować.
Dziś prosto i smacznie - ryż z papryką na ostro.
Duża porcja dla 1 osoby


Składniki
  • woreczek ryżu
  • pół czerwonej papryki
  • pół żółtej papryki
  • 1 mała cebula
  • przyprawy : sól, papryka słodka, chili
  • olej
Wykonanie

Obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę.
Papryki myjemy i drobno siekamy.
(UWAGA na palce ! )

W garnuszku gotujemy wodę na ryż. Gdy się zagotuje - wkładamy do niej torebkę ryżu i gotujemy ok. 12 minut (zgodnie w instrukcją na opakowaniu)

W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy na niego cebulę do zeszklenia. Potem dosypujemy przyprawy - trochę papryki słodkiej i chili. Następnie - posiekaną czerwoną i żółtą paprykę.
Gdy zaczyna za bardzo skwierczeć - dodajemy kapkę lub dwie wody. Podduszamy warzywa.
Gdy są już miękkie - dosypujemy do nich ugotowany ryż oraz dosalamy do smaku.

Podajemy posypane sezamem (który można przed tym uprażyć, if you like).

2 komentarze:

  1. Uwielbiam tak ostre smaki :) Fajnie zaprezentowany.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nasza książka kucharska czeka na takie przepisy! Zapraszamy serdecznie. https://www.facebook.com/layman.meble/photos/a.1689873661247779.1073741830.1687658101469335/1811361385765672/?type=3&theater

    OdpowiedzUsuń