12.05.2013

Tortille


Do kuchni wkraczają kolory, na stół wjeżdżają tortille.
Przepis na 3 osób.



Składniki

  • opakowanie placków tortilli (6 sztuk)
  • 2 garści sałaty - roszponki albo posiekanej lodowej
  • szklanka suchej fasoli - białej albo czerwonej / puszka ugotowanej fasoli
  • po pół z papryki czerwonej, zielonej i żółtej
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • ostra papryka w proszku
  • sól
  • olej
Wykonanie

Jeśli dysponujemy fasolą suchą - zostawiamy ją na noc w wodzie i kolejnego dnia ją gotujemy do miękkości.
Jeśli mamy fasolę z puszki, nie mamy problemu ;)

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju.

Dosypujemy pół łyżeczki ostrej papryki w proszku i mieszamy z tłuszczem.

W międzyczasie myjemy papryki w zimnej wodzie i siekamy je w kostkę. Wrzucamy na gorącą patelnią i lekko dusimy, by straciły swoją twardość.

Gdy to już nastąpi - dodajemy fasolę i łyżkę koncentratu pomidorowego.

Wszystko doprawiamy solą, elegancko mieszamy i ciepłe pakujemy w placki tortillowe wyłożone odrobiną sałaty, które też można zagrzać na suchej patelni lub jeść w temperaturze pokojowej, hej!

2 komentarze: