06.05.2013

Ślimaki


Przyszła wiosna, a ja mam ochotę na nowe smaki !
Dziś wegańska wersja francuskich escargots.

Składniki
  • mały słoik kwaśnego dżemu (ja wykorzystałam wspaniały dżem pigwowy mojej wspaniałej Mamy)
  • rulon ciasta francuskiego
  • garść rodzynek
  • szczypta cynamonu
Wykonanie

Rodzynki zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na jakieś 30 minut.

Ciasto wyjmujemy z lodówki na kwadrans przed użyciem.

Rozgrzewamy piekarnik do 180° C.

Ciasto rozwijamy i rozsmarujemy na nim dżemor.
Z rodzynek odlewamy wodę i rozsypujemy je na dżemie.

Ciasto elegancko i dość ciasno rolujemy. Następnie kroimy na plastry 2-3 centymetrowe, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Posypujemy delikatnie cynamonem.

Wkładamy do pieca na ok. 20 minut.

A potem... sami wiecie co robić ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz