29.05.2013

Perłowa w czosnkowym bakłażanie


Nie mogłam się oprzeć promocyjnym bakłażanom.
Kupiłam i wyczarowałam to, co powyżej.


Składniki
  • torebka kaszy jęczmiennej
  • 1 bakłażan
  • 3 ząbki czosnku
  • sół, pieprz
  • olej do smażenia
Wykonanie

Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie.

Czosnek obieramy i miażdżymy lub drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju.

Obranego bakłażana trzemy na tarce lub kroimy w półplasterki.

Na patelnię wrzucamy czosnek i dusimy go parę chwil. Doprawiamy pieprzem.
Następnie dodajemy bakłażana, mieszamy cały czas.
Gdy na pateni jest zbyt sucho (bakłażan pije olej), dajemy kapkę wody.

Dosalamy do smaku, kiedy bakłażan jest już miękki i lekko brązowy.

Podajemy tak, jak na zdjęciu. Jeśli kto lubi - posypujemy pietruchą.



2 komentarze:

  1. kaszę mogę jeść codziennie, a tym bardziej z warzywami

    OdpowiedzUsuń
  2. Kto by pomyślał, że z kaszy wyjdzie tak wspaniałe danie? :)

    OdpowiedzUsuń