12.04.2013

Pikantna zupa fasolowa


Kick-start nowego bloga !

Zaczynam ostro  -  oto pyszna zupa fasolowa. Przepis na 3 porcje.

Składniki

  • szklanka suchej białej fasoli (lub puszka już ugotowanej)
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 3 lub 4 łyżki oleju
  • harissa - 1 łyżka
  • przecier pomidorowy - 1 łyżka
  • pikantna papryka z proszku - 1 łyżeczka
  • sól
Wykonanie 

Fasolę zostawiamy na noc w wodzie. Następnego dnia razem z wodą, w której się moczyła, przelewamy do garnka i gotujemy do miękkości (około godziny).

W międzyczasie kroimy paprykę w drobną kosteczkę. 

Na patelni rozgrzamy olej i następnie łączymy z harissą i mieloną papryką. Do aromatycznej całości dorzucamy posiekaną paprykę i dusimy aż lekko zmięknie. Następnie wszystko przekładamy do garnka i mieszamy z ugotowaną fasolą.

Do garnka wlewamy ok. pół litra gorącej, przegotowanej wody lub bulionu i dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy razem kilka minut. Doprawiamy, solimy do smaku.

Ciepłą zupę posypujemy pietruszką i podajemy z pieczywem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz