26.04.2013

Paszteciki szpinakowe

Smaczna przekąska na dzisiejszy obiad czy na jutro o pracy!


Składniki

  • 300g mrożonego szpinaku
  • 100g sera pleśniowego roquefort (opcjonalnie)
  • rolka ciasta francuskiego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
Wykonanie

Kilka godzin przed gotowaniem wyjmujemy szpinak do rozmrożenia.

Na patelni rozgrzewamy olej i następnie wrzucamy na nią rozmrożony szpinak. Należy go podgrzewać tak długo, aż straci większość swojej wody. Doprawiamy go solą i pieprzem (nie za dużo soli - ser jest bardzo słony i to wystarczy ;)

W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200°C.

Gdy szpinak będzie już gotowy, przechodzimy do dalszej części. Rozwijamy ciasto i wykładamy na jego powierzchni lekko ostudzony szpinak. Na wierzchu układamy pokrojony w kostkę ser. Następnie rolujemy (ciasno !) ciasto wzdłuż dłuższej krawędzi i kromy je w ok. 2 cm plastry, które układamy na blasze (najlepiej na papierze do pieczenia; ja jednak dałam radę bez ;) i pieczemy do zrumienienia w 180°C jakieś 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz