12.04.2013

Hummus


Przedstawiam hummus, wersja BASIC.
Ta porcja wystaczyła na około tydzień stałego użytku ;)


Składniki


  • szklanka suchej ciecierzycy
  • 2 łyżki sezamu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa lub olej
  • woda
Wykonanie

Ciecierzycę zostawiamy na noc w wodzie. I grzecznie idziemy spać.

Następnego dnia gotujemy ją do miękkości (takiej mięęękkiej miękkości).

Gdy trochę ostygnie, do akcji wkracza blender - blendujemy razem ciecioręm czosnek oraz ziarna sezamu. Dolewamy nieco zimnej wody i ok. 2 łyżek oliwy - wedle uznania... Kończymy, gdy wysiada nam blender lub uzyskujemy oczekiwaną - kremową i gładką - konsystencję. 

Doprawiamy do smaku i zjadamy ze smakiem (na chlebie, bagietce albo wmieszany w makaron) !

1 komentarz:

  1. Fajny przepis.Nigdy nie jadlam,ale warto sprobowac:)

    OdpowiedzUsuń