29.04.2013

HOT Hummus


Kiedy nachodzi mnie ochota na kanapeczki, czym prędzej zabieram się za kręcenie hummusu !
Tym razem w wersji HOT, dla gorących dziewczyn i zawadiackich chłopaków.

Składniki

  • szklanka cieciorki
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki oliwy lub oleju (ja użyłam oleju arachidowego)
  • sól
  • papryka ostra - pół łyżeczki
  • opcjonalnie : chrzan tarty
Wykonanie

Cieciorkę zostawiamy przynajmniej na kilka godzin w wodzie, później gotujemy ją do miękkości.

Kiedy nieco już ostygnie, odlewamy większość wody z gotowania. Do garnka dodajemy oliwę (lub olej), sezam i przecier pomidorowy. Blendujemy aż do uzyskania  (w miarę) kremowej konsystencji. W razie potrzeby - dolewamy po trochu zimnej wody.

Hummus doprawiamy solą i ostrą papryką w proszku (to ona robi tu smak !).

Kromeczki hummusowe zwykle przystrajam w pomidory, ale tym razem zrobiłam im kołderkę ze chrzanu - polecam ! :)

1 komentarz:

  1. bardzo fajna wariacja na temat hummusu :) a próbowałaś orzechowego? u mnie na blogu jest przepis, polecam, pyszny

    OdpowiedzUsuń