Kiedy nachodzi mnie ochota na kanapeczki, czym prędzej zabieram się za kręcenie hummusu !
Tym razem w wersji HOT, dla gorących dziewczyn i zawadiackich chłopaków.
Składniki
- szklanka cieciorki
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki oliwy lub oleju (ja użyłam oleju arachidowego)
- sól
- papryka ostra - pół łyżeczki
- opcjonalnie : chrzan tarty
Wykonanie
Cieciorkę zostawiamy przynajmniej na kilka godzin w wodzie, później gotujemy ją do miękkości.
Kiedy nieco już ostygnie, odlewamy większość wody z gotowania. Do garnka dodajemy oliwę (lub olej), sezam i przecier pomidorowy. Blendujemy aż do uzyskania (w miarę) kremowej konsystencji. W razie potrzeby - dolewamy po trochu zimnej wody.
Hummus doprawiamy solą i ostrą papryką w proszku (to ona robi tu smak !).
Kromeczki hummusowe zwykle przystrajam w pomidory, ale tym razem zrobiłam im kołderkę ze chrzanu - polecam ! :)
bardzo fajna wariacja na temat hummusu :) a próbowałaś orzechowego? u mnie na blogu jest przepis, polecam, pyszny
OdpowiedzUsuń