17.04.2013

Curry perłowe


Danie szybkie i dwuosobowe. Do jedzenia na ciepło w porze obiadowej i na zimno jako lunch. Chap !

Składniki

  • średniej wielkości cukinia
  • ćwiartka papryki
  • dwie duże pieczarki
  • woreczek kaszy jęczmiennej perłowej
  • łyżeczka mieszanki przypraw do curry - kurkuma, chili, imbir, pieprz, czosnek, sól...
  • olej

Wykonanie

Na rozgrzany na patelni olej (3 łyżki) sypiemy mieszankę przyprawy, dajemy jej się połączyć z tłuszczem. 
Następnie dodajemy drobno posiekaną paprykę. Kiedy już straci na swojej twardości, na patelnię wrzucamy posiekane pieczarki.
Obrana i pokrojona w kosteczkę cukinię dodajemy na końcu, by tylko delikatnie się poddusiła.

W miedzyczasie gotujemy kaszę. Gdy będzie już miękka (lub prawie miękka - co kto lubi), łączymy ją z warzywami na patelni.

Gotowe danie posypujemy posiekaną pietruchą :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz