21.04.2013

Aromatyczna fasola


Kiedy nie mam za bardzo inwencji twórczej i nie chce mi się za długo stać przy garach, wybieram dania jak to.
Totalne minimum wysiłkowe !
Przepis jak zwykle, na 2 miseczki.

Składniki

  • szklanka suchej białej fasoli
  • 2 lub 3 ząbki czosnku
  • łyżka startego majeranku
  • pieprz, sól
  • 3 - 4 łyżki oliwy / oleju
Wykonanie

Fasolę tradycyjnie zostawiamy na noc w wodzie. Następnego dnia gotujemy ją do miękkości (w tej samej wodzie, pilnując, by nie wykipiała - w tym jestem słaba...).

Ugotowane i ostudzone fasolki mieszamy z przeciśniętym lub bardzo drobno posiekanym czosnkiem, majerankiem i oliwą. 

Doprawamy solą i pieprzem do smaku. Jemy o każdej porze dnia i nocy.

1 komentarz: